AtklataSausana.1s.lv

AtklataSausana.1s.lv


Latvijas atklātais čempionāts invalīdiem ložu šaušanā ar pneimatiskajiem ieročiem.
 Latviski По русский In English

Šaušanas sacensības invalīdiem 12.10.2016.


Šaušana ar pneimatiskajiem ieročiem ir viena no paralimpisko spēļu disciplīnām, kurā Latvija līdz šim nav tikusi pārstāvēta. Pirms diviem gadiem izveidotās biedrības “Līdzvērtība”  izvirzījusi par nākotnes mērķi. Pirmais solis ir šogad organizētais Latvijas atklātais čempionāts ložu šaušanā - Tukumā gandrīz divdesmit dalībnieku trešdien sacentās čempionāta trešajā kārtā.



Vietas Tukuma šautuvē ieņem cilvēki ratiņkrēslos. Pa īpašu trošu sistēmu tiek aizslidināts mērķis, pneimatiskajai šautenei uzlikts arī speciāls statīvs, un sacensības var sākties.

Tukuma invalīdu sporta kluba pārstāvei Baibai Riekstiņai motivācija ir pašapliecināšanās. "Jo tas cilvēks, kurš nevar.. nu, invalīds ratiņos, ar savilktām rokām, pierāda to, ka viņš var to izdarīt, un viņi strādā, cītīgi strādā," viņa teica.

Dažiem šaušana ar pneimatisko pistoli vai šauteni jau ir aizraušanās vairāku desmitu gadu garumā, bet daži ar to sākuši nodarboties vien nesen. Kāds kungs no Bauskas uzkonstruējis pat speciālu ierīci, ar ko nospiest gaili, lai šī nodarbe nebūtu jāpamet.

Sacensību dalībnieks no Bauskas Laimonis Rigasts ideju aizguvis no kāda fotogrāfa, cilvēka bez rokām. Viņš fotoaparāta slēdzi iedarbinājis ar trosīti. "Ja grib šaut, tad jādomā," sacīja Rigasts.

Latvijas mēroga sacensības cilvēkiem ar īpašām vajadzībām šaušanas sportā gan notiek tikai reizi gadā, tāpēc biedrība ''Līdzcietība'' nolēmusi, ka sacensību klāsts jāpapildina ar  turnīru, kas notiktu sešas reizes gadā. Biedrības ''Līdzvērtība'' valdes locekle Margita Kanopka paskaidroja, ka divos mēnešos starp sacensībām dalībnieks var mājās vai kādā šautuvē trenēties. "Doma ir kādreiz tikt arī pie īstiem sporta ieročiem un piedalīties arī paralimpiskajās sacensībās," ieceres atklāja Kanopka.

Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Margitas sapņus par tukšiem nesauc. Līdz šim gan šaušanas disciplīnā augstākās sacensības ir Baltijas čempionāts, bet paralimpiskajās spēlēs Latvija nav pārstāvēta.



Komentāri (0)  |  2016-10-12 20:44  |  Skatīts: 5538x         Ieteikt draugiem       TweetMe   
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ